Latte, espresso, kawa cappuccino. Przy kubku lub filiżance kawy powstawały najlepsze pomysły, padały wyznania miłości, a przyjaciele dzielili się swoimi smutkami i radościami. Kawa serwowana jest na imprezach, szkoleniach, uświetnia uroczystości. Często spożywana jest również w zaciszu własnego domu, przy dobrej lekturze lub podczas oglądania filmu. Kawa jest dobra na wszystko. W każdym miejscu i w każdej sytuacji.

Jaką kawę pijasz?

Mówiąc "kawa", każdy ma na myśli ciemnobrązowy napój, który - w zależności od podania - może przybierać różną formę zarówno smaku, jak i koloru. Koneserzy kawy doceniają szlachetne gatunki ziaren, z których powstaje napój daleko odbiegający od serwowanych masowo mieszanek, dostępnych w dyskontach i hipermarketach. Kawa palona z ziaren zebranych w Peru różni się smakiem od tej, którą zebrano w Etiopii. 100% kawa mielona Arabica zapewni inne doznania niż jej mieszanka z Robustą. Bezkofeinowa da gwarancję dobrego snu i nie wpłynie na podwyższone ciśnienie, a zieloną docenią amatorzy zdrowego stylu życia. Dla osób, które nie mają warunków do delektowania się kawą parzoną lub z ekspresu, polecane są kawy rozpuszczalne o bogatym bukiecie smaku i aromatu.

Jaka kawa jest najlepsza?

Kawa palona to bogactwo różnych smaków, nadających się do podawania zarówno jako czarna parzona, jak i w sposób bardziej wyszukany. Przy wyborze kawy warto kierować się zaleceniami producenta, określającego, która kawa mielona jest wskazana do parzenia, a z której powstanie fantastyczna kawa cappuccino. Warto przy tym zwracać na intensywność smaku oraz stopień wypalenia. Im mocniej palona kawa, tym lepiej nadaje się na espresso, latte lub kawę cappuccino.

Skąd pochodzi kawa?

Kawa uprawiana jest w klimacie subtropikalnym, gdzie nie ma dużych wahań temperatury oraz zachowane są stałe opady deszczu. Może więc pochodzić z Afryki, Ameryki Łacińskiej lub jednej z wysp Oceanii. Często są to tereny zagrożone wyzyskiem i niewolniczą pracą mieszkańców oraz nadmiernym eksploatowaniem środowiska przyrodniczego. Ważna jest więc świadomość zakupu kawy z legalnego, certyfikowanego źródła. Uprawy z certyfikatami bio znajdują się pod ścisłą kontrolą producentów i palarni kaw, dając gwarancję poszanowania zarówno pracowników, jak i przyrody.

Kawy (palone, zielone, świeżo palone)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl